O nama

Grupa entuzijasta, koji su nekoć bili tinejdžeri i djeca u opkoljenom Sarajevu, izrodila je ideju da svoje priče i priče onih koji su preživjeli podijele sa svijetom. Nisu to samo priče o stradanju, terorisanju, brojkama, neimaštini i strahovima. To su priče o ljudskim životima i vrijednostima, o kulturi, muzici, pozorištu, o snalažljivosti i duhu onih koji su 1425 dana preživljavali.
Kako su Sarajlije preživjele usljed stalnog granatiranja i snajperskog terorisanja, bez struje, vode i često hrane? Šta znači živjeti „normalno“? Oni nisu živjeli za prošlost ili za budućnost, već su odlučili da žive u trenutku kakav im je nametnut.

Preživjeli su jer je Tarik napravio svijeću od starog loja pa su i noću čitali sve od kuhara do Tolstoja i Selimovića, jer su im majke i bake prekrojavale odjeću iz starih Burdi da odu na ratni koncert, jer je grupa gradske raje okupila glumce u prvu pozorišnu ratnu predstavu, jer je Muamer osmislio kolica s kojim je donosio za cijelu zgradu više vode, jer se Marija našminkala da prkosi i zato jer su se svi smijali iako je većini srce najjače jecalo.

Ideju preživjelih prepoznao je Muzej Sarajeva i pomogao da se pretoči u djelo. Sarajevu je upravo trebalo jedno takvo svjedočenje u vidu Audio Video Galerije  „Sarajevo 1425 dana“. U muzeju možete pogledati i istoimenu multimedijalnu projekciju u koju su utkana sjećanja i osjećanja ratnog preživljavanja odnosno, življenja i misli onih koji žele od zaborava sačuvati uspomene na sreću u nesreći, na život u neživotu, na čovjeka u doba nečovjeka.

Autori žive u nadi da će oni koji pogledaju projekciju i dođu u Audio Video Galeriju „Sarajevo 1425 dana“, osim što će naučiti o opsadi Sarajeva, sa sobom ponijeti dobrotu, sarajevski pozitivni duh i želju da cijeli svijet postane mjesto dostojno „normalnog“ življenja.

U nadi da uspomene budu opomene,

Tim „Sarajevo 1425“